Acupunctuur bij kinderen

Acupunctuur is bij uitstek geschikt voor het behandelen van diverse aandoeningen bij baby‘s en kinderen. Veel problemen die door de westerse geneeskunde moeilijk te behandelen zijn of alleen met medicatie, reageren erg goed op behandelingen met acupunctuur. Door mijn jarenlange ervaring in het werken met kinderen in een praktijk voor o.a. kinderfysiotherapie, ben ik er achter gekomen dat juist bij kinderen een integrale benadering van het hele kind van groot belang is.

Het grote voordeel bij het behandelen van kinderen is dat hun energiesysteem nog nauwelijks is beïnvloed door ervaringen en medicatie, zodat de behandelingen vaak zeer effectief zijn. Omgekeerd is het zo dat kinderen die al jong wel behoorlijke ervaringen hebben opgedaan (hetzij fysiek, hetzij emotioneel of psychisch) hier goeddeels van af kunnen komen, voordat de ervaring kans krijgt zich te wortelen in het systeem van het kind. Volgens de chinese filosofie vinden op bepaalde momenten in het leven bepaalde veranderingen plaats in de emotionele en persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen. Niet goed doorgemaakte of verwerkte ziektes, emoties, inentingen en dergelijke kunnen zich in zo‘n fase als het ware gaan nestelen in het kind, waardoor de energetische aspecten van de bewuste ervaring, zich ook kunnen uiten in de emotionele ontwikkeling of in de persoonlijkheid van de latere volwassenen. Acupunctuur kan helpen dit te voorkomen.

Bovendien is acupunctuur geschikt gebleken bij diverse aandoeningen waarvoor men in eerste instantie niet gauw aan mogelijkheid van genezing denkt, bijvoorbeeld dyslexie of dyscalculie, AD(H)D, epilepsie, angst, het horen en zien van stemmen en spoken, gebrek aan zelfvertrouwen, slecht slapen en dergelijke. Ook kinderen met een verhoogde gevoeligheid hebben goed baat bij acupunctuur omdat het hen helpt hun eigen energie sterk te houden, zodat ze minder problemen ondervinden van hun sensitiviteit.

Daarnaast zijn de meer fysieke aandoeningen zoals allergieën eczeem, bloedneuzen, slechte weerstand etc. zijn goed behandelbaar met acupunctuur. Ook zijn sommige problemen die al voor de geboorte zijn ontstaan of sommige erfelijke aandoeningen goed te behandelen.

De meeste kinderen blijken geen probleem te hebben met de naaldjes. Als dit in eerste instantie wel het geval is, blijkt er na een paar behandelingen niets meer aan de hand te zijn. Regelmatig word ik door kinderen bedankt dat ik naaldjes bij ze wil zetten, hetgeen duidelijk maakt dat ze door hebben dat acupunctuur ze goed doet. Het is ook mogelijk de kinderen eventueel met moxa te behandelen of met een vorm van acupressuur.

Bovendien bestaat de mogelijkheid kinderen te behandelen met zijden lapjes volgens de Acu-silk methode. Hierbij worden één of meerdere gekleurde stukjes zijde op de meridiaanpunten geplakt. De kleuren corresponderen met de betreffende meridiaan, zodat een stimulerend effect wordt bereikt. Deze behandeling is onder andere ook zeer effectief bij hardnekkige wratjes. Ook kan het gebeuren dat er tijdens een behandeling wel met naaldjes wordt gewerkt en dat er stukjes zijde worden meegegeven om de behandeling thuis verder te ondersteunen.